Vyhlásenie Ľudovej strany Naše Slovensko k plánovanému zrušeniu SPŠ stavebnej v Banskej Bystrici

LSNS logo

Ľudová strana Naše Slovensko kategoricky odmieta zámer vedenia Banskobystrického samosprávneho kraja zrušiť Strednú priemyselnú školu stavebnú v Banskej Bystrici a Prvé Slovenské gymnázium v Revúcej. Za snahami o zrušenie gymnázia v Revúcej vidíme záujem župných poslancov zlikvidovať jeden z historických pilierov slovenského národného ducha a to práve v čase, kedy sa vo vláde čoraz silnejšie ozývajú hlasy zástupcov protislovenskej strany Most.

Dôvod likvidácie stavebnej priemyslovky v Banskej Bystrici je omnoho prozaickejší. Hoci BBSK ako oficiálny dôvod plánu na zlúčenie SPŠ stavebnej a Strednej odbornej školy stavebnej uvádza optimalizáciu systému odborného vzdelávania na úrovni kraja, pravda je diametrálne odlišná. Budova školy, ktorú doslova vlastnými rukami stavali mnohí Bystričania, a ktorá stojí v najužšom centre Banskej Bystrice priamo medzi budovou banskobystrického štúdia STV a okresným súdom, má dnes podľa odborného vyjadrenia hodnotu 80 až 85 miliónov slovenských korún. Vedenie BBSK však už pripravilo zaradenie tejto vyslovene lukratívnej nehnuteľnosti do zoznamu nadbytočného majetku, ktorý bude nasledovne odpredaný. To, že okruh záujemcov ako aj približná cena, za ktorú má byť budova školy jednému z nich priklepnutá, sú úž dopredu známe, je asi len náhoda. Otázkou tak ostáva, ktorému zlodejovi z vysokej politiky bude po likvidácii úspešnej školy, ktorá dlhodobo hospodári s vyrovnaným rozpočtom, za kamarátsku cenu predaná jej lukratívna budova.

Nech to bude ktokoľvek, jedno je isté. Kvôli pripravovanému obchodu s lukratívnou budovou stavebnej priemyslovky príde o svoju školu niekoľko stoviek študentov plne obsadenej školy, ktorí sa budú musieť presunúť do neslávne známeho učilišťa, teraz strednej odbornej školy stavebnej, v Kremničke. O prácu príde minimálne niekoľko učiteľov, a o jeden zo symbolov vzdelávania v meste príde aj samotné mesto Banská Bystrica.

Preto je len a len na nás, Bystričanoch, študentoch, ich rodičoch, a tiež aj na priateľoch školy, či sa budeme len potichu pozerať, ako nám z dôvodov súkromného biznisu zrušia našu priemyslovku. Ak nám to nie je jedno, tak nemôžeme byť ticho. Ukážme europoslancovi Maňkovi, že nám to jedno rozhodne nie je!

Zdieľať článokShare on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Print this pageEmail this to someone